Nieuws uit ZwolleSportVideo NieuwsVoorpagina

1500 deelnemers aan de start bij de 30e Berkumloop

De loop die als idee startte op een camping in Frankrijk

Zwolle – Dit jaar was alweer de 30e editie van de Berkumloop. Er stonden dinsdagavond zo’n 1.500 deelnemers aan de start. Heel Berkum was uitgelopen voor de jaarlijkse hardloopwedstrijd, al jaren een vast onderdeel van de Oranjeweek in de wijk. Maar wist je dat het idee voor de Berkumloop in 1990 is ontstaan op een camping in Frankrijk?

Oud-voorzitter Teun Bouwhuis was daar met zijn gezin op vakantie. Op de camping werd een hardloopwedstrijdje georganiseerd voor de campinggasten en de lokale bevolking. Iedereen kon aan de wedstrijd meedoen en de sfeer was gemoedelijk. De organisatie van de Oranjeweek in Berkum was op zoek naar vernieuwing en Teun vond zo’n hardloopwedstrijd een mooie toevoeging aan het programma van de Oranjeweek. In 1991 werd een trimloop georganiseerd waar 110 deelnemers aan de start stonden. Een jaar later is de loop de Salverda Berkumloop gaan heten. Vanaf de tweede editie is Henk Borgmeijer onze vaste speaker geweest. Henk heeft de Berkumloop, met zijn deskundige commentaar en vol humor, begeleidt tot en met de 29e editie.

In de begin jaren was het zoeken naar het juiste parcours. De afstanden bij de eerste Berkumloop waren 2,8 km, 5,5 km en ruim 11 km. Het parcours ging, net als deze editie, over de Maatgravendijk en Tussen de Verlaten. De lopers gingen toen bij de plek van de kinderboerderij de dijk op. Automatische tijdwaarneming was er toen nog niet, de tijden werden handmatig geklokt en genoteerd. In 1997 is het parcours opgemeten en gecertificeerd door de KNAU. In 2008 werden voor het eerst goede doelen verbonden aan de Berkumloop.

Door de jaren heen groeide het aantal lopers gestaag. Bij de 10e editie stonden er 629 lopers aan de start. Vanaf 2011 is de limiet 1750 inschrijvers geworden. Dit jaar stonden zo`n 1500 deelnemers aan de start voor de Berkumloop. Het startschot van de 30e Berkumloop klonk dinsdagavond om 19:00 uur.

Gerelateerde artikelen

Back to top button