EconomieNieuws uit Zwolle

Warme woorden voor Landstede-dienst ‘Maatje op Maat’ tijdens 15-jarig jubileumfeest

Zwolle – Ontroerende verhalen, enthousiaste mensen en warme toespraken: de succesvolle Landstede-dienst Maatje op Maat vierde vrijdag het 15-jarig jubileum. In die tijd heeft Maatje op Maat prijzen gewonnen, navolging gevonden tot ver over de grenzen en is het uitgebreid met ‘Bedrijfs-Maatjes’. Honderden studenten vonden hun weg dankzij de inzet van honderden maatjes met ervaring. Het geheim van Maatje op Maat? ‘Liefde’, zegt projectleider Nabil Sahhar, die het met nog net zoveel enthousiasme en overtuigingskracht de wereld inbrengt als in 2004.

Het was afgeladen vol in de Businesslounge van het Landstede Sportcentrum, vrijdagmorgen. Veel van de mensen die de afgelopen jaren bij Maatje op Maat betrokken waren en vaak nog steeds zijn, vierden graag het 15-jarig jubileum van het project dat zij een warm hart toedragen. Met behulp van drie films en aan de hand van tafelgesprekken werden de afgelopen vijftien jaar belicht en werd naar de toekomst gekeken. Directeur Onderwijsondersteuning; Marlous Siemelink van Landstede Groep en voorzitter Jannie Brunink van de jeugdcommissie van de Rotary Ommen-Dedemsvaart tekenden een intentieverklaring. Kunstenaar Everdien Post overhandigde kunst in de vorm van hartjes. En Bedrijfs-Maatje Gery Woltinge schonk iedereen een gerecyclede beker in een zelfgemaakt zakje van tweedehands jeans, onder het mom van: oud is nog niet waardeloos, zowel op het gebied van materialen als mensen.

Maatje op Maat

Vijftien jaar geleden kreeg projectleider Nabil Sahhar de vraag of hij een project wilde starten voor jongeren die een steuntje in de rug konden gebruiken. Maatje op Maat koppelt hen aan iemand met levenswijsheid en ervaring; een gepensioneerde of iemand anders met passie. Zij zijn de vrienden die als het ware een stukje oplopen met de jongeren op hun levenspad. Een van die studenten was bijvoorbeeld Bert, die te kampen had met een moeilijke thuissituatie. Via Maatje op Maat maakte hij in 2007 kennis met Hans Renkema. ‘Hans vroeg me gewoon: hoe gaat het met je. Alleen die vraag al deed wat met me. Hij had belangstelling voor mij en een luisterend oor. Hij heeft me heel veel steun gegeven.’ Bert is inmiddels hoofd IT bij het Almere College. Of neem Melanie die in één jaar tijd haar beide ouders verloor. Dankzij de inzet van maatjes en docenten bij Landstede MBO vond ze haar weg. ‘Met hun hulp ben ik de hbo-opleiding Social Work gaan doen, ik doe nu het laatste jaar. In mijn studie heb ik kennis gemaakt met het professionele jongerenwerk. Maar ik denk oprecht dat een maatje voor een jongere veel meer kan doen dan vele vormen van hulpverlening.’ Ook Patrick had veel baat bij Maatje op Maat. Hij heeft na twaalf jaar nog steeds goed contact met maatje Gerard van Gurp. ‘Ik voelde me heel eenzaam in Nederland, nadat ik als vluchteling uit Togo was gekomen. Gerard is een wijs man. Hij hielp me op praktisch gebied, hij haalde me uit de put als dat nodig was en hij is me altijd blijven steunen.’ Patrick werkt nu bij de opleiding Sport & Bewegen van Landstede MBO en volgt er de opleiding Sport & Bewegingsleider.

College van Bestuur

Het College van Bestuur van Landstede is trots op Maatje op Maat. ‘Dit sluit geweldig aan bij de visie van Landstede Groep’, zegt Theo Bekker. ‘Het gaat over ontmoeten, het leggen van verbindingen. Niet alleen binnen school, maar binnen de gehele samenleving. Er is contact nodig om jongeren verder te helpen, op weg naar ontwikkeling en op weg naar het ontdekken van hun eigen talenten. Het motto van Maatje op Maat “It takes a village to raise one child” sluit daar naadloos op aan.’ Voorzitter Theo Rietkerk van het College van Bestuur vindt het belangrijk dat deze dienst zich verder ontwikkelt richting bedrijfsleven en andere maatschappelijke organisaties. ‘Maatje op Maat is een parel in de mooie ketting die Landstede Groep vormt. Ik hoop dat die parel blijft schitteren en perspectief biedt aan alle leerlingen en studenten die een steuntje in de rug nodig hebben om hun talent optimaal te kunnen ontwikkelen.’

Nabil Sahhar is blij. Ooit zei hij dat hij het project leidt met 10% hersenen en 90% hart. ‘Liefde is het geheim’, zegt hij. ‘Daarmee kun je deuren openen en door muren gaan. Het is geven en nemen, je krijgt er heel veel voor terug. Het is fijn dat zoveel mensen Maatje op Maat een warm hart toedragen.’ Hij blijft aan de weg timmeren. ‘Een organisatie voor basisonderwijs toont belangstelling, daarmee ben ik nu in gesprek. Wat is er mooier dat je kinderen van groep 8 naar het voortgezet onderwijs kunt helpen en leerlingen van het voortgezet onderwijs naar het mbo.’ Hij lacht. ‘Er zijn nog zoveel kinderen en jongeren die wel een maatje kunnen gebruiken. We zijn nog lang niet klaar!’

Gerelateerde artikelen

Back to top button