KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Maand van de Geschiedenis in Overijssel

Zwolle – Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Aan het werk. Van rondleiding tot kinderprogramma, van theatervoorstelling tot lezing en van stadswandeling tot fietstour: met ruim 450 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Overijssel.

Botklopper

Een loodjestang, aalkorven, of een botklopper. Het zijn gereedschappen die horen bij een bijna uitgestorven beroep en die de moderne visser al lang niet meer gebruikt. Ontdek het historische gereedschap van vissers en andere werklieden en leer er alles over.

Vollenhove – Stadsmuseum Vollenhove – 1 t/m 24 oktober, 13.00-17.00 uur

Meer informatie

Kamper laken

Eeuwenlang behoorde Kampen tot de drie belangrijkste textielsteden van Nederland. Er werd linnen, katoen, zijde, velours en vooral trijp geweven. De Kamper laken was een geduchte concurrent van de Hollandse lakens. Met vijf verschillende wandelingen én een themawebsite ontdek je alles over de Kampen aan het werk.

Kampen – cultuurZIEN – 2, 9, 16, 23 en 30 oktober, 14.00-15.30 uur

Meer informatie

Beroepstaal

Girbe Buist neemt je mee op beroepstaalsafari: een stadswandeling langs sporen van verdwenen en verdwijnende ambachten in de oude binnenstad van Zwolle. Ook voert hij tientallen Nederlandse zegswijzen, die zijn ontleend aan historische beroepen, terug naar hun oorspronkelijke betekenis.

Zwolle – Grote Kerkplein 13 – 10 oktober, 13.30-15.30 uur

Meer informatie

Stolpersteine

Jaap Nijstad vertelt over de kleurrijke Joodse familie Nijstad die in Diepenheim woonde. De familie had een zaak met antieke gebruiksvoorwerpen en textiel. Diepenheim eert haar Joodse inwoners die zijn weggevoerd in de oorlog met het leggen van struikelstenen of stolpersteine. Op 15 oktober zal voor de familie Nijstad een stolpersteine worden geplaatst.

Diepenheim – Cultuurcentrum Herberg de Pol – 14 oktober

Meer informatie

Elf kinderen

Schrijfster en dichteres Isis Zengerink ontvouwt de fascinerende geschiedenis van haar oma Hanna Exterkate-Duis die woonde op ‘Klein Slaghekke’ in de Ploai te Bentelo. Een sterke vrouw die zich na de dood van haar man alleen moest zien te redden met de boerderij en elf kinderen. Hoe deed ze dat?

Hengelo – Bibliotheek Hengelo – 7 oktober, 20.00-21.00 uur

Meer informatie

Erfgoeddag

Aan het werk met erfgoed! Vrijwilligers en medewerkers van musea, historische verenigingen en andere kleine erfgoedorganisaties in Overijssel kunnen aan het werk op de Overijsselse Erfgoeddag. Er zijn drie verschillende workshops: zo kun je aan de slag met een verhalenproject, met immaterieel erfgoed en met erfgoededucatie.

Overijssel – Historisch Centrum Overijssel – 8 oktober, 10.00-16.30 uur

Meer informatie

Agenda

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2021 voor de tiende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar achttiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #Aanhetwerk

Gerelateerde artikelen

Back to top button