Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

130 bewoners Genestetstraat Wipstrik geportretteerd

Zwolle – ‘Van alle bewoners van de Genestetstraat in de Wipstrik een portret maken en ze vervolgens plaatsen op doek in de geschilderde straat.” Dat was de droom van kunstenaar Ronald Kuijvenhoven. Vijfeneenhalf jaar verder heeft hij 130 mensen geportretteerd.

Meer binding

Het is een reusachtig schilderij: 3,5 bij 5,5 meter. Op het schilderij staat de straat afgebeeld, twee strofen van het gedicht “Thuis” van de dichter Petrus Augustus de Génestet en inmiddels zo’n 43 gezinnen, 130 portretten van bewoners. “En dat is tweederde, dus ik ben er nog lang niet”, vertelt de schilder. Met het project wil Kuijvenhoven bewoners uit de anonimiteit halen en meer binding creëren.

“We hebben verschillende types in de straat wonen en veel tweeverdieners. Als mensen zich nu wat meer gezien voelen dan is dat prachtig.”

Stadkamer

Doordat het project nu voor het eerst langere tijd te zien is (juli en augustus) in Stadkamer krijgt heel Zwolle de kans het eens ‘live’ te bewonderen.

Meer initiatieven in de straat

In de afgelopen 5,5 jaar zijn er veel initiatieven ontstaan in de straat, die hebben geleid tot meer binding tussen de bewoners. Er is een buurtapp, een lief-en-leed-pot, straatfeest, nieuwe bewoners krijgen een bloemetje van de buurtbewoners. Sinds 2018 is het een Kinderstraat geworden en is er de pilot “Wipstrik in beeld”. Kuijvenhoven ziet dat het nemen van initiatieven leidt tot initiatieven. Omdat mensen doorhebben dat het Project (T)huis geen eendagsvlieg is werkt men graag mee. De bewoners krijgen als dank voor hun medewerking een afdruk van hun gezinssituatie. Dit is mede mogelijk gemaakt door het buurtcultuurfonds.

Het gezicht achter het portret

De verhalen van de bewoners zijn het waard om te worden verteld. Tijdens de openingsavond op 16 juli konden buurtbewoners hun (levens)verhaal opschrijven, zodat men zicht krijgt op ‘het gezicht achter het portret’. De verhalen worden uitgewerkt en komen in de touchtable op de eerste verdieping van Stadkamer. Ook kregen 20 gezinnen de afdruk van hun schilderij.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Back to top button