Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

1225 burgerhulpverleners in Zwolle kunnen levens redden bij hartstilstand

Zwolle – Zwolle heeft 1225 aangemelde burgerhulpverleners. Eind vorig jaar was dat er 749. Een mooi aantal want slechts 1% van de bevolking is nodig om van Zwolle een 6-Minutenzone te maken. Met de nu 1225 burgerhulpverleners zit Zwolle er met 1,01% net boven.

Landelijk zijn 130.000 burgerhulpverleners geregistreerd. Dat komt neer op ongeveer 0,8% van de Nederlandse bevolking. Iets onder de benodigde 1 %.

Oproepsysteem reanimatie

Burgerhulpverleners zijn aangemeld bij een oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in de buurt krijgt de burgerhulpverlener een oproep via zijn of haar mobiel om naar het slachtoffer te gaan.

De eerste 6 minuten zijn cruciaal. Als iemand dan start met reanimeren en een AED aansluit, is de kans op overleven het grootst. Een ambulance redt het vaak niet om binnen 6 minuten bij het slachtoffer te zijn. De burgerhulpverlener soms wel.

Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand

Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De Hartstichting heeft het doel om uiteindelijk iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. Om dit voor elkaar te krijgen, bouwt de Hartstichting samen met circa 400 reanimatiepartners aan een netwerk van minimaal 170.000 burgerhulpverleners (1% van de Nederlandse bevolking), goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen. Nederland is het enige land dat op deze schaal burgers oproept bij een reanimatie. Burgerhulpverleners staan geregistreerd bij het oproepsysteem van HartslagNu of Hartveilig Wonen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button