112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

12 jaar cel en TBS voor kruipruimtemoord Zwolle Zuid

Zwolle – De 41-jarige Zwollenaar Mark de G. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en tbs met dwangverpleging. Hij krijgt de straf opgelegd voor onder andere het doodschieten van zijn jeugdvriend en het verstoppen van het lichaam van het slachtoffer in de kruipruimte. Dit gebeurde in de nacht van 7 op 8 februari 2018 in de woning van de G. aan de Van Zuijlenware in Zwolle Zuid.

De rechter acht bewezen dat De G. die nacht met een pistool een einde heeft gemaakt aan het leven van zijn jeugdvriend. Om de daad te verdoezelen heeft hij het slachtoffer in stukken gezaagd, de lichaamsdelen in zakken gestopt en die vervolgens verborgen in de kruipruimte van zijn woning. “Weerzinwekkend”, noemt de rechter het.

De familie van het slachtoffer heeft bijna een week lang gezocht naar de vermiste man. De G. heeft zelfs meegezocht terwijl hij wist dat hij het slachtoffer in zijn kruipruimte had verstopt. Dit wordt De G. zwaar aangerekend.

De G. heeft altijd ontkend dat hij zijn jeugdvriend heeft doodgeschoten. Volgens hem had het slachtoffer op zichzelf geschoten. Nader onderzoek wees uit dat hiervan geen sprake kon zijn omdat er op de kogel ook sporen van metaal gevonden waren. “Justitie hecht grote waarde aan het aantreffen van het metaaldeeltje in het hoofd van het slachtoffer. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft gerapporteerd dat de vorm en de plaats van aantreffen goed passen bij een scenario waarbij de kogel eerst door een plaatstalen voorwerp is gedrongen en vervolgens het hoofd van het slachtoffer heeft geraakt. Er zat dus een voorwerp tussen het pistool en het hoofd van het slachtoffer” , aldus de officier van justitie, “terwijl verdachte heeft verklaard dat dat niet het geval was.” Dit brengt volgens de officier van justitie tegelijkertijd met zich dat het door verdachte aangedragen alternatieve zelfdodings scenario onwaarschijnlijk is.

Naast de gevangenisstraf en de TBS maatregel moet hij de nabestaanden een schadevergoeding betalen van bijna 15.000 euro voor de begrafeniskosten.

Tags
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close