CoronavirusKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

11.500 toegangstesten per dag voor evenementen bij nieuwe testlocatie IJsselhallen

Zwolle – Op het parkeerterrein van de IJsselhallen in Zwolle wordt op dit moment gebouwd aan een locatie waar straks getest kan worden voor toegang tot evenementen, dierentuinen en andere sociale activiteiten. De bouw vindt plaats in opdracht van het Ministerie van VWS door evenementorganisatie Loveland. De IJsselhallen wordt straks één van de acht XL-testpaviljoens waar mensen zonder klachten straks getest kunnen worden op Corona voor toegang tot sociale activiteiten. Stichting Open Nederland is verantwoordelijk voor de exploitatie van deze testlocaties.

Deze stichting verwacht de XL-locatie vanaf de tweede helft van juli in gebruik te nemen met een capaciteit van 11.500 testen per dag. In de XL-locaties wordt straks een ademtest gebruikt die binnen een paar minuten uitslag geeft. Alleen mensen waarbij de ademtest een besmetting niet betrouwbaar kan uitsluiten, krijgen vervolgens op locatie een zogenaamde LAMP-test met behulp van een wattenstaafje.

De ademtest wordt afgenomen door de Spiro-Nose. Het apparaat ruikt aan de adem die je uitblaast of je een besmetting van het coronavirus hebt.
De LAMP-test (loop-mediated isothermal amplification) is net als de PCR-test een vorm van testen waarbij stukjes genetisch materiaal worden gekopieerd of vermenigvuldigd.

Testen voor Toegang

Testen voor Toegang is een landelijk initiatief om mensen te laten testen voordat zij naar een sociale activiteit of evenement gaan. Voor evenementen zijn specifieke regels ingesteld of dit in aanmerking komt voor toegangstesten.

Bij onder andere theaters, concertzalen en bioscopen is de capaciteit bezoekers mensen. Dit aantal verandert in 250 mensen als de zaal in normale omstandigheden meer dan 1000 bezoekers kan hebben. Dit aantal kan nog meer omhoog zodra deze organisaties zich aanmelden voor de toegangstesten. Met de toegangstesten mogen er zoveel mogelijk mensen in de zaal komen. Het is aan de organisatie zelf of zij de testen inzetten.

De testen voor toegang tot sociale activiteiten zijn gratis voor de bezoeker en te boeken via www.testenvoortoegang.nl. De kosten worden gedekt door de overheid.

Mensen met corona-gerateerde klachten dienen een testafspraak bij de GGD te maken, en niet via testenvoortoegang.

Stichting Open Nederland is een maatschappelijk initiatief met als doel een bijdrage te leveren aan de stapsgewijze heropening van het sociaal leven in Nederland met het programma Testen voor Toegang.
Foto: Lisanne Hop

Gerelateerde artikelen

Back to top button