Mooi ZwolleNieuws uit ZwolleProgramma'sVoorpagina

Grootste vrijwilligersdag in het groen; Natuurwerkdag is succesvol verlopen

Zwolle – Bijna 14.000 mensen hebben vandaag gewerkt aan het behoud van natuur en het landschap. Op 545 locaties in Nederland, ruim 20 meer dan in 2015, is vandaag gezaagd, gesnoeid en opgeruimd. Het wisselvallige weer heeft deelnemers er niet van weerhouden mee te doen aan de Natuurwerkdag. Werken in de natuur is geschikt voor jong en oud. En dat was te zien op de werklocaties, waar bijna overal kinderactiviteiten zijn georganiseerd waar veelvuldig gebruik van is gemaakt.

Natuurwerkdag; de grootste vrijwilligersdag in het groen

In Zwolle werd gewerkt op maar liefst 6 locaties. Zo kon je zwerfvuil verwijderen en wilgen knotten in Stadshagen of helpen bij het herstel van het Otterholt in Langenholte, een prachtig natuurgebied van Landschap Overijssel. Bij de Vogellanden konden ze wel wat hulp gebruiken bij het maken van een vogelbosje in de ‘beleeftuin’.

Samen met kinderen en jongeren aan de slag! Dat kon dus op veel locaties, zo ook op bedrijvenpark Hessenpoort in Zwolle. Hier werd circa 2000 m2 grond worden ingezaaid met een bloemen- en kruidenmengsel waar straks veel vlinders en bijen op af komen. Dit draagt bij aan een grotere biodiversiteit en zorgt voor een betere uitstraling van het terrein.

De Stuinwaard is een natuurterrein in de Uiterwaarden van de Vecht naast de wijk Berkum. Door de invloed van de Vecht is het een dynamisch afwisselend terrein. Op de oevers van de laagtes groeien veel bomen. Vooral els en wilg. Dit zijn snelgroeiende boomsoorten. Om te voorkomen dat de hele Struinwaard dichtgroeit worden deze bomen eens in de drie jaar verwijderd. Bij dit verwijderen konden ze we wel wat hulp gebruiken. Wethouder Filip van As, hielp mee op de Struinwaard. Samen met de directeur van Landschap Overijssel, Jacob van Olst, legde hij de eerste basaltsteen; Stichting ‘Samen Berkum’ schenkt vier van deze stenen, om als bankje te dienen in de Struinwaard.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers

Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is belangrijk voor het behoud van natuur en landschap. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds vaker in vrijwilligershanden. De verantwoordelijkheid voor het beheer van een landschap verschuift steeds meer van overheid naar samenleving. De maatschappelijke betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de groene leefomgeving is groot. Mede dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap. Om al dit moois te behouden en het werk van de vrijwilligers mogelijk te maken, zijn de provinciale landschapsbeheerstichtingen een onmisbare schakel. Zij ondersteunen de groene vrijwilligers op vele terreinen met hun kennis, kunde en gereedschappen. De provinciale en landelijke overheden zijn nodig om deze groene ondersteuning blijvend mogelijk te maken.

LandschappenNL, initiatiefnemer van de Natuurwerkdag, benadrukt dat de belangeloze inzet van vele duizenden mensen voor natuur en landschap onmisbaar is om onze leefomgeving blijvend te kunnen beschermen. Partners van de Natuurwerkdag zijn de Nationale Postcode Loterij en Groen en Fit van De Friesland Zorgverzekeraar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button