Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

100ste Vierdaagse Nijmegen begint in Zwolle

Zwolle – Op zaterdag 9 juli 2016 begint het ‘voorprogramma’ van de 100ste Vierdaagse van Nijmegen. Op die dag starten in Zwolle en in de elf andere provinciehoofdsteden de ‘Stertochten’. Dit zijn etappewandelingen naar Nijmegen. Om 10:00 uur geeft gedeputeerde Bert Boerman in het provinciehuis het startsein voor 69 wandelaars die vanuit Overijssel vertrekken. Ook oud-schaatsster en Statenlid Moniek Kleinsman is bij de start aanwezig. In heel Nederland zijn er 1275 Stertocht-wandelaars.

169 kilometer van Zwolle naar Nijmegen

Vanuit Zwolle is de tocht naar Nijmegen maar liefst 169 kilometer lang. Voor ervaren wandelaars geen probleem. Om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de gezonde wandelsport, kon iedereen zich inschrijven voor de Stertocht voor één of meer etappes van de estafettewandeling. De eerste etappe op zaterdag 9 juli is 25 km lang en loopt van Zwolle via Hattem weer naar Zwolle. Het extra rondje is nodig om op maandag 11 juli in Steenwijk te kunnen aansluiten bij de Stertocht-groepen vanuit Groningen en Leeuwarden.

De laatste etappe wordt op zondag 17 juli gelopen. Vanuit Zwolle loopt Marguerite Rose-Tempelman (65 jaar) het volledige traject naar Nijmegen. Aansluitend wandelt zij de 100ste Vierdaagse.

Provincievlag en Parade

Stertocht-marsleider Dick Achterkamp: “Met de Stertochten vanuit alle twaalf provinciehoofdsteden laten we zien dat Nederland trots is op de Vierdaagse van Nijmegen. Het is met afstand het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld! Bij de start vanuit Zwolle op 9 juli overhandigt de heer Boerman ons de Overijsselse provincievlag. Die gaan we wandelend naar Nijmegen brengen, waar alle provincies op zondag 17 juli hun vlag meedragen in een grote Parade. Mevrouw Rose-Tempelman vindt het een hele eer om daar onze provincievlag te mogen dragen. Elke provinciale delegatie is herkenbaar aan een T-shirt met de eigen provincievlag erop. De Parade is de officiële opening van de jubileumweek van de 100ste Vierdaagse. Er lopen daar meer dan 70 nationaliteiten met hun eigen vlag mee. Wie wil daar nou niet bij zijn?”

Nationaal wandelfeest

Rond de 100ste Vierdaagse is een groot aantal extra activiteiten georganiseerd, in samenwerking met de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en de Stichting 100ste Vierdaagse. Gerard Beelen, bestuurslid van Stichting DE 4DAAGSE, is bij de start op 9 juli in Zwolle aanwezig. “Het is fantastisch dat alle provincies enthousiast meewerken aan deze landelijke start van de jubileumvierdaagse. Als we in de Parade straks de twaalf provincievlaggen voorbij zien komen, ontstaat er een gevoel van nationale betrokkenheid. We willen heel Nederland laten meegenieten van dit wandelfeest. Mensen die niet kunnen meewandelen, kunnen de Stertocht-lopers zaterdagochtend komen uitzwaaien bij de feestelijke start.”

Groot aantal Overijsselse wandelaars
De 100ste Vierdaagse wordt gehouden van 19 tot en met 22 juli 2016. Er doen 2.227 wandelaars uit de provincie Overijssel mee aan de jubileumeditie; 1.197 mannen en 1.030 vrouwen.

Op de slotdag van de jubileum-Vierdaagse op vrijdag 22 juli is ook Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aanwezig

Gerelateerde artikelen

Back to top button