MagazineNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapTheaterVoorpagina

1000 leerlingen kijken Hamlet op Festivalterrein Zwolle Unlimited

Een uniek initiatief van Stadkamer en Zwolle Unlimited

Ruim 1000 leerlingen van zeven middelbare scholen in Zwolle beleven op 4 en 5 juni de festivalsfeer op een prachtige buitenlocatie in de historische binnenstad. Zwolse aanbieders van cultuureducatie slaan de handen ineen om jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met diverse cultuurvormen op een ‘Wowlocatie’ .

Cultuureducatie op ‘Wow-locatie’

De leerlingen beginnen het zonnige festival WOEST met de voorstelling ‘Hamlet’ van Theater Young Ones en volgen daarna allerlei korte workshops percussie, clownerie, 3Dprinten, streetart, stille film en meer. Het aanbod is groot. Ook gaan jongeren bezig met de aankleding van het festivalterrein, dat dit weekend het decor is van het festival Zwolle Unlimited. Leerlingen van De Groene Welle, Doc 93, Thorbecke PRO en Ambelt Herfte maken decorstukken die het festival kleuren.

Naast de workshops en voorstellingen van de cultuuraanbieders tonen jongeren hun eigen kunsten aan elkaar. Leerlingen van Van der Capellen, Meander en het Deltion college presenteren zich, ieder vanuit hun eigen kracht. De Meander Bigband en hun zangers verzorgen een mooi concert in samenwerking met Buitenpianist Rik Elings. De Fakkelteitgroep brengt raps ten gehore. Jonge vertellers uit de Talentstroom van De Verhalenboot , afkomstig van Deltion en Van der Capellen, vertellen hun verhalen in de Yurts, Mongoolse tenten, die kenmerkend zijn voor het festival.

Unieke samenwerking

De grootste aanbieders van cultuureducatie in Nederland komen uit Zwolle. KleinKunstig, Kunsteducatie Nederland (voorheen RiMa), Xplosief en Theater Young Ones bundelen hun krachten om samen jongeren een bijzonder festival te bieden. Stadkamer en Zwolle Unlimited hebben de aanbieders bij elkaar gebracht vanuit de wens van de scholen. Binnen het onderwijs bestond de behoefte aan een brede kennismaking met verschillende kunst- en cultuurvormen gedurende een speciale cultuurdag buiten het eigen klaslokaal. Veel jongeren zullen uit zichzelf nooit een cultuurfestival of theater bezoeken. Scholen willen de drempel verlagen en hun leerlingen met WOEST een te gekke culturele ervaring bezorgen. Door de koppeling met het bestaande festival Zwolle Unlimited is op bijzondere en unieke wijze aan deze vraag voldaan. WOEST wordt dit jaar uitgevoerd als tweedaagse pilot. De organisatoren, de aanbieders en scholen hebben de intentie om het festival vanaf volgend jaar met uitgebreider programma gedurende meerdere dagen voor zowel het primair als voortgezet onderwijs voort te zetten.

Zeven middelbare scholen nemen deel aan WOEST: het Greijdanus college, Van der Capellen, De Groene Welle, Doc 93, Thorbecke PRO, Meander college en Ambelt Herfte.

 

Programma Festival Woest

Gerelateerde artikelen

Back to top button