Nieuws uit ZwolleVoorpagina

►Staking FNV veroorzaakte minder chaos dan verwacht

Zwolle – De staking van het FNV Spoor die maandagochtend het treinverkeer rondom Zwolle en Den Haag moest platleggen heeft toch minder hinder opgeleverd dan werd verwacht.

Circa 35 treinen vanaf Den Haag CS en Zwolle hebben in de ochtend niet gereden. Een gering aantal, want normaal rijden er op een dag zo’n 5.500 treinen op het Nederlandse spoorwegennet, waarvan het merendeel in de spits. Er kwamen dan ook niet veel berichten binnen over gestrande reizigers of treinen die niet reden.

Aan de stakingsactie deden 37 spoormedewerkers mee verdeeld over beide locaties. FNV stakingsleider Henri Janssen was tevreden over de actie. “In het eerste uur tussen zes en zeven zijn zo’n 1 treinen uitgevallen.” Daarna werden het er minder, volgens Janssen: De NS heeft het hele weekend gebruikt om om de actie heen te werken. Dus extra mankracht van werkwilligen, van andere vakbonden bijvoorbeeld ingezet en extra materieel om de treinen die gestaakt werden toch te kunnen rijden.” Voor de reizigers was dit prettig. Toch is Janssen tevreden over het resultaat, temeer daar de NS veel moeite heeft moeten doen om dit voor elkaar te krijgen. Wel vroeg hij zich af of de NS zich wel aan de stakingsregels had gehouden en of het allemaal juridisch klopte.

NS daarentegen antwoordde bij monde van woordvoerder Ton Boon dat ze zich terdege aan de stakingsregels hebben gehouden: “Wij vinden het belangrijk om aan te geven dat NS zich keurig aan de afspraken houdt en het recht van mensen om te staken respecteert. Er worden geen treinen bewust omgenummerd en ook wordt geen besmet werk uitgevoerd door uitzendkrachten.”

Video met interview stakingsleider

Om 09.00 uur waren de stakingsacties afgelopen en kon weer volgens de normale dienstregeling worden gereden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button