Nieuws in 60 secondenProgramma'sTV KortTV ZwolleVoorpagina

► VIDEO – Nieuwe Urban Data Center in Zwolle voor gemeente én bedrijven

Zwolle – Het CBS en de gemeente Zwolle gaan de krachten bundelen in het CBS Urban Data Center/Zwolle. Daarbij wordt de kennis van het CBS over onder meer data-infrastructuur, dataverwerking en privacy gecombineerd met de ambities van de gemeente Zwolle om – nog meer dan tot nu toe al het geval is – een door data gedreven ontwikkeling van de stad te bevorderen. Op donderdag 29 juni tekenden Directeur-Generaal Tjark Tjin-A-Tsoi van het CBS en wethouder Jan Brink daartoe een samenwerkingsovereenkomst.

 

Slimste stad

Volgens wethouder Brink heeft Zwolle een lange traditie als het gaat om ‘het begrijpen van de stad’. Niet voor niets werd Zwolle in oktober 2016 tijdens de Smart Data City-bijeenkomst de winnaar van ‘de slimste binnenstad verkiezing’. De stad sprong er volgens de jury uit met haar aanpak, waarin fact based opereren en een mentaliteit van samenwerken de boventoon voeren. Dat is ook wat wethouder Brink nastreeft: ‘Wij doen al geruime tijd aan fact based policy om beleid te kunnen maken en ook service te bieden aan de inwoners en bezoekers van onze stad. Het CBS Urban Data Center/Zwolle met de data en kennis waarover het CBS beschikt helpt ons daarbij. De verbinding tussen een landelijke organisatie als het CBS en een lokale organisatie als de gemeente Zwolle is heel sterk om antwoorden te vinden op beleidsvragen en om de stad te verbeteren. Daarbij gaan we steeds vaker aan de slag met vernieuwde datatechnieken.’

Op donderdag 29 juni tekenden Directeur-Generaal Tjark Tjin-A-Tsoi van het CBS en wethouder Jan Brink  een samenwerkingsovereenkomst voor het Urban Data Center.
Op donderdag 29 juni tekenden Directeur-Generaal Tjark Tjin-A-Tsoi van het CBS en wethouder Jan Brink een samenwerkingsovereenkomst voor het Urban Data Center.

 

Géén blauwdruk

Tussen het CBS en de gemeente Zwolle bestonden al langere tijd contacten. Zo organiseerde Zwolle in mei vorig jaar een Innovation Hack waar tientallen enthousiaste dataspecialisten en datascientists 24 uur aan de slag gingen. Zij zochten antwoorden op de vraag hoe big data kunnen bijdragen aan het vergroten van de bereikbaarheid en de gastvrijheid van Zwolle. Het CBS vaardigde twee van zijn onderzoekers naar de Innovation Hack af. Het evenement in oktober vorig jaar, waarbij Zwolle werd uitgekozen als slimste binnenstad en waar CBS-programmadirecteur Robert Hermans een inspirerend verhaal hield over de Urban Data Centers van het CBS, was aanleiding voor de gemeente om definitief met het CBS in zee te gaan. ‘Er is in de afgelopen maanden volop contact met elkaar geweest. We hebben goede gesprekken gehad en naar elkaars programma’s gekeken. Wat ik heel mooi vind aan het UDC-concept is dat het géén blauwdruk is van de Urban Data Centers van andere steden, maar dat het CBS écht kijkt naar Zwolle en wat onze beleidsvragen zijn.’ Het CBS Urban Data Center/ Zwolle zal niet alleen ingezet worden voor Zwolle, maar eind juni zullen ook gesprekken plaatsvinden met de 20 gemeenten – verspreid over 4 provincies – die in het verzorgingsgebied van de stad liggen. ‘Dat zijn onze regiopartners en daar werken we al heel veel en heel goed mee samen’, aldus Brink.

Zwolle timmert aan de weg

Dat Zwolle flink aan de weg timmert, blijkt uit het feit dat de stad een aantal strategische onderwerpen hoog op de agenda heeft staan: klimaat, energietransitie, circulaire economie en gastvrijheid. ‘Zwolle is volop bezig met de voorbereidingen voor een klimaatcampus. Samen met andere partijen bekijken we hoe we kennis over het klimaat samen kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld aan onderwijsinstellingen, bedrijven, etc.’, aldus Brink. ‘Zwolle wil bouwen aan de stad van de toekomst. Dat blijkt ook uit ons meerjarig strategisch programma. Op die manier is de ontwikkeling van de stad niet afhankelijk van wisselende colleges.’

Demografie

World Council on City Data

Het initiatief dat leidt tot het CBS Urban Data Center/Zwolle krijgt ook een internationale dimensie. Zwolle ontvangt tijdens de lancering van het Urban Data Center ook de platina WCCD-certificering. WCCD staat voor World Council on City Data. Het is een wereldleider op het terrein van gestandaardiseerde stedelijke indicatoren en gespecialiseerd in het certificeren van steden op basis van 100 indicatoren, zoals leefkwaliteit, duurzaamheid en smart data volgens de ISO 37120-norm. WCCD verzorgt wereldwijd de ISO 37120-registratie voor steden van alle formaten, bijvoorbeeld Barcelona, Buenos Aires, Melbourne en Los Angeles, maar ook de gemeenten Eindhoven en Heerlen beschikken over een dergelijke certificering. ‘Je kunt als gemeente wel over je eigen data beschikken, maar dan heb je nog geen vergelijking met andere steden in de wereld. Die vergelijking geeft inzicht als je afwijkt. Steden die worstelen met bepaalde thema’s kunnen van elkaar leren’, aldus Brink.

Certificaat (1)

Duurzaamheid

Cor Pierik is beleidsonderzoeker bij het CBS en daarnaast werkzaam in het Brainz-gebouw, waar het Urban Data Center van Zwolle is gevestigd. Hij was in de afgelopen maanden de gesprekspartner vanuit het CBS voor de gemeente. ‘Zwolle had een lijst met kansrijke onderwerpen, met name op het gebied van duurzaamheid. Ik heb een vertaalslag gemaakt van deze onderwerpen naar beschikbare informatie hierover bij het CBS.’ Tijdens de lancering van het CBS Urban Data Center zal Pierik iets vertellen over de snel groeiende stad Zwolle en energie. Eric Roetman van de Windesheim Hogeschool zal zijn onderzoek naar de circulaire economie nader toelichten. ‘Speerpunten van de gemeente Zwolle liggen niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar zij zijn ook geïnteresseerd in informatie over armoede, criminaliteit, onderwijs en het sociaal domein. Ook big data is een belangrijk onderwerp, bijvoorbeeld door met sensoren de luchtkwaliteit te meten’, aldus Pierik.

Energie

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren