Nieuws uit ZwolleProgramma'sVoorpagina

► ‘Implanter’ deeltjesversneller geplaatst voor de IJsselcentrale – IJsselbiënnale deel I

Zwolle – Woensdag is de eerste editie van de IJsselbiënnale gestart. Tijdens dit grote internationale evenement staan meer 25 monumentale kunstwerken van (internationale) kunstenaars in de schijnwerpers. De IJsselbiënale route loopt van Doesburg tot aan Kampen. In Zwolle staan drie bijzondere kunstwerken langs de IJssel. RTV Focus brengt ze in beeld met een drieluik van het programma Rondje Cultuur. In de eerste aflevering staat het werk ‘Implanter’van Paul Segers centraal.

Paul Segers

Bij de oude IJsselcentrale van Zwolle is ‘Implanter’ te zien. Deze industriële sculptuur is als een futuristisch implantaat dat zijn functie heeft verloren. De kern van zijn ‘Implanter’ bestaat uit onderdelen van een verouderde een deeltjesversneller van de High Tech Campus in Eindhoven, de stad waar de kunstenaar woont en werkt. Paul Segers brengt deze sculptuur al bouwende tot stand, waardoor de energie van de maker voelbaar is tegenover de ontzagwekkende energie die door de IJsselcentrale kon worden opgewekt. Paul Segers voert een strijd met de materie die hij met zijn verbeeldingskracht weet te winnen. Zo ontstaat als het ware een Stonehenge van de twintigste eeuw: een geheimzinnige plek die een spiritualiteit verraadt die we niet meer kunnen duiden.

Speciale programmering gevestigde musea

De IJsselbiënnale brengt een ode aan de rivier de IJssel met een route van meer dan 25 monumentale kunstwerken van (inter)nationale kunstenaars van Doesburg tot aan Hattem/Zwolle. De kunstwerken staan op bijzondere locaties in het landschap en de Hanzesteden. Samen met een speciale programmering van gevestigde musea in de regio en een rijk en gevarieerd activiteitenprogramma op tal van locaties vormt de IJsselbiënnale een boeiende ontdekkingsreis door dit bijzondere landschap.

Stichting IJsselbiënnale, een initiatief van Kunstenlab, organiseert samen met vele partners uit de wijde regio de eerste editie van de IJsselbiënnale in de zomermaanden van juni t/m september 2017. De 1e editie van de IJsselbiënnale staat in het teken van klimatologische veranderingen: de aanleiding is de grootschalige gebiedsontwikkeling in de IJsselvallei door de fysieke ingrepen van Ruimte voor de Rivier. De IJsselbiënnale 2017 benadert dit thema vanuit het heden naar de toekomst, waarbij kennis en informatie uit en over het verleden meegenomen wordt. Kunstenaars verbeelden de toekomstige ontwikkelingen van de rivier en de potentie daarvan. Dit kan leiden tot dromen en wensbeelden, wetenschappelijke experimenten of nieuwe visies op innovatieve woonvormen, nieuwe diersoorten en gewassen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren