Voorpagina

► Audio – Kans op bruin drinkwater en wegvallende druk door hitte

Zwolle – Door de aanhoudende warmte en droogte kan donderdag, op de heetste dag van de week, het drinkwater bruin uit de kraan komen. Ook is het mogelijk dat de waterdruk op de kraan minder wordt.

Geen probleem, volgens de woordvoerster Judith Zuijderhoudt van Waterleidingsbedrijf Vitens in Zwolle “Het bruine water levert namelijk geen enkel gevaar op voor de gezondheid en de waterreservoirs worden voortdurend bijgevuld. Er is altijd voldoende water voor iedereen”. zo verzekert Zuijderhoudt.

Wat is bruin water precies?

Bruin water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot drinkwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merkt u hier niets van. Het ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid. Vitens adviseert om de kraan eerste even te laten lopen en te wachten tot het bruine water weg is. Bij bruinwaterklachten is er vaak ook een lagere waterdruk. U merkt dit bij het opendraaien van de kraan.

1,3 miljard liter water

Vitens neemt extra maatregelen om de watertoevoer tijdens piekmomenten op peil te houden. Op de eerste werkdag van deze week werd er in het Vitens gebied 1,3 miljard liter water verbruikt. Een dag later was dit 1,2 miljard. “Een enorme afname van 50 tot 70 miljoen liter. De ingezette preventiecampagne over het gebruik van water lijkt direct effect te hebben.”, aldus Zuijderhoudt.

Eén van die tips is het spreiden van de waterverbruik momenten. Douchen en de tuin besproeien buiten de piekuren om, het uitstellen van het wassen van de auto en het draaien van wasjes in de nacht kunnen allemaal helpen om de druk ook tijdens mooie zomerdagen op peil te houden. De piekuren zijn de drukke uren qua waterverbruik, tussen 7:00 en 9:00 ‘s ochtends en 18:00 en 20:00 ‘s avonds.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren